Niewielkie kuchnie lub aneksy kuchenne potrafią być kłopotliwe w odpowiednim aranżowaniu. Na co zwrócić uwagę podczas urządzania małej kuchni? Ekspert marki DYNACOOK – Stanisław Szyling – wskazuje na kilka przydatnych zasad, które pomogą w przygotowaniu miejsca wygodnego, funkcjonalnego i pięknego.
Zabudowa, kolor i wykończenie
Meble, choć wydaje się to oczywiste, muszą być nie tylko ładne, ale i maksymalnie funkcjonalne. Duża ilość wygodnych szafek i szuflad pozwoli nam schować zastawę, garnki i może nawet zapasy jedzenia. Pod względem estetycznym warto postawić na meble jasne, które optycznie powiększą nam przestrzeń.
- Kolorystyka w małych wnętrzach jest bardzo ważna. Jednolita podłoga czy kafle pasujące kolorem do odcienia mebli sprawią, że cała kuchnia zyska jasności i będzie wydawać się większa. Jeśli chcemy postawić na kolor, nie ma z tym problemu - pamiętajmy jednak o tym, by nie tworzyć mocnych odcięć i kontrastów, które mogą sprawiać wrażenie zmniejszania pomieszczenia – mówi Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK.
Jasne barwy otworzą kuchnię, podobnie, jak stonowane wykończenie naszych mebli i ścian. Błyszczące szafki czy kafle odbiją światło dając poczucie większej przestrzeni.
Kuchenny detal pod lupą
W aranżacji niewielkiej kuchni warto również skupić się na detalach - to one w ogólnym wrażeniu sprawią, że poczujemy się w małym M wygodnie i komfortowo. Jak wskazuje ekspert marki DYNACOOK, pomogą nam w tym odpowiednie źródła światła o chłodniejszej barwie:
- Tego typu oświetlenie pozwoli nam stworzyć przestronne wnętrze kuchenne - szczególnie za pomocą plafonów podsufitowych. Jeśli zaś w kuchni mamy okno, nie przykrywajmy go za mocno firanami czy zasłonami, dając tym samym naturalnemu, zdrowemu światłu dojście do wnętrza.
Co ze sprzętem AGD?
Wybór sprzętów to ważny punkt aranżacji kuchni, niezależnie od jej wielkości. Jeśli lubimy gotować i chcemy nasze potrawy przygotowywać w komfortowym otoczeniu, warto przemyśleć zakup gazowej płyty ceramicznej. Nowoczesna technologia „gaz pod szkłem” bazuje na spalaniu gazu pod powierzchnią płyty, dając nam jedynie to, co najważniejsze - ciepło skierowane bezpośrednio na garnki. W ten sposób nie będziemy obawiać się dosięgania otwartego płomienia do pozostawionej nieopodal ścierki czy martwić się o przypadkowe uruchomienie płyty.
- Co ciekawe, model X3 marki DYNACOOK to klasyczna szerokość kuchenki 60 cm, która posiada 3 pola grzejne ułożone w taki sposób, aby maksymalnie wygodnie korzystać z płyty podczas gotowania nawet w większych garnkach. Błyszcząca powierzchnia płyty DYNACOOK i jej design doskonale uzupełnią małe kuchnie – dodaje Stanisław Szyling.
Odpowiednio dobrane meble, sprzęty kuchenne i detale sprawią, że nawet najmniejsza przestrzeń kuchni będzie dla mieszkańców funkcjonalna, estetyczna i wygodna. Nie pozostaje już wtedy nic innego, jak brać się za gotowanie.
źródło: Dynacook