Zachwycający Dom nad Bulwarem od Arch-Deco

30-07-2020  

Piątkowy, letni poranek. Nad Bulwarem Nadmorskim im. Feliksa Nowowiejskiego w Gdyni słońce świeci już wysoko. O godz. 8 rano w okolicach skweru Arki Gdynia i wejścia na bulwar z każdym kwadransem przybywa biegaczy, spacerowiczów czy rodziców z dziecięcymi wózkami, podczas gdy tafla Bałtyku odbija słoneczne refleksy. Na takie właśnie sceny niemal przez cały rok „spogląda” wyjątkowy dom, znany jako Dom nad Bulwarem. Jego autorami są architekci z gdyńskiego biura projektowego Arch-Deco.

Ten minimalistyczny w formie, ale z rozmachem zrealizowany budynek ma powierzchnię 800 m2. Jego architektura jest szczególne dopracowana z uwagi na wyjątkową lokalizację – w eksponowanym i reprezentacyjnym miejscu. Dom znajduje się bowiem u podnóża ekskluzywnej, willowej dzielnicy Kamiennej Góry, oraz w bezpośrednim sąsiedztwie jednego z dwóch głównych wejść na gdyński bulwar. Został zaprojektowany tak, aby jak najlepiej wpisać się w istniejące otoczenie pasa brzegu nadmorskiego oraz naturalnie uformowanych skarp, które w dużym stopniu pokryte są zielenią. Jego bryła stanowi również nawiązanie do sąsiadującego budynku – tradycyjnego pod względem skali i formy domu objętego ochroną konserwatorską przy ul. Prusa 8.

Projektując dom jednorodzinny przy ul. Bolesława Prusa w Gdyni, szukaliśmy takiej formy, która najtrafniej wydobywałaby potencjał miejsca. Zależało nam na tym, aby obiekt szanował zastany krajobraz, wtapiał się w niego – mówi Zbigniew Reszka, prezes Arch-Deco.

Bryła budynku składa się z trzech części przesuniętych względem siebie tak, aby z możliwie największej ilości pomieszczeń i tarasów rozpościerał się widok na Zatokę Gdańską. Dwie z nich przykryte są dachami o kącie 45 stopni, co wynikało z zapisów MPZP. Trzecia to prostopadłościenna, przeszklona oranżeria, wizualnie wtapiająca się w piękne walory naturalnie uformowanej skarpy. Sprzyja temu plastyczność i elastyczność materiału elewacyjnego corian, którym pokryte są ściany i dach.

Wejście główne prowadzi przez poziom -1. Do domu wchodzimy przestronnym korytarzem. Po jego lewej stronie znajduje się ekspozycja zabytkowych samochodów, natomiast po prawej dostęp do garażu na cztery aktualnie używane samochody. Dodatkowym atutem tej kondygnacji jest przestronna siłownia i zespół saun, które – kręconą klatką schodową – połączone są z basenem. Na parter dostajemy się panoramiczną, przeszkloną windą, gdzie znajduje się część dzienna domu.

Usytuowanie pomieszczeń jest przemyślane zgodnie ze stronami świata. Wrażenie robi przestronny taras, dostępny z salonu, który jest również zewnętrznym przejściem na kryty basen. Nad nim rozpościera się „kwitnąca” pergola. Dzięki zastosowaniu zsuwanych przeszkleń basen, salon i taras tworzą latem niepowtarzalną przestrzeń wypoczynkową. Nad częścią pokoju dziennego zaprojektowano otwór w stropie, który stanowi przestrzenne połączenie obu kondygnacji. Dzięki zastosowaniu tam przeszklonej oranżerii, otaczająca zieleń zagląda do środka. Z ogrodem zimowym sąsiaduje gabinet właściciela. W holu głównym znajduje się przejście do pokoju gościnnego z łazienką oraz mała toaleta.

Na piętro dostajemy się przestronną klatką schodową z której również rozpościera się widok na morze. Poziom I to część budynku przeznaczona głównie dla domowników, gdzie znajdują się ich sypialnie. Wydzielono tam dwie strefy: rodziców i dzieci. W pierwszej z nich, wzdłuż całej elewacji od strony pasma nadmorskiego, zaprojektowano przeszklenia. Znajduje się tam sypialnia z garderobą, łazienką oraz mały gabinet. W strefie dzieci z kolei mamy dwie sypialnie z wyjściem na balkon od strony południowej oraz wspólny pokój zabaw z przeszklonym widokiem na zimowy ogród i część salonu.

Elegancja, nienachalna nowoczesność i pewna bezkompromisowość projektu domu przy ul. Prusa sprawiły, że budynek zbiera szereg pozytywnych recenzji, zasilając grono najlepszych budynków jednorodzinnych zaprojektowanych w ostatnich latach w Polsce. Z pewnością stanowi ważny punkt na mapie nowoczesnej, trójmiejskiej architektury.