Aktualne trendy w aranżowaniu przestrzeni kuchennych stawiają na maksymalną funkcjonalność, która zamknięta jest w ramach nowoczesnego designu. I choć ostateczny wygląd zależny jest od indywidualnych preferencji oraz estetyki, jest wiele elementów, które przypisać można wszystkim współczesnym kuchniom. Kamila Prałat z firmy SOLGAZ podpowiada, na co zwrócić uwagę, aranżując nowoczesną przestrzeń kuchenną.
Kuchnia powinna nie tylko odpowiadać naszym potrzebom względem wyglądu, lecz również pomagać w organizacji pracy. Nowoczesna kuchnia to przede wszystkim ergonomia, która wpływa na wygodę wykonywania codziennych czynności, jak i funkcjonalny dobór mebli oraz sprzętów AGD.
Dobry projekt
Współczesne kuchnie to w przeważającej większości pomieszczenia otwarte lub aneksy, które spotykamy nie tylko w domach jednorodzinnych. Jest to trend, na który decydują się również deweloperzy oraz właściciele mieszkań, w których możliwa jest reorganizacja ścian. Jednak stworzenie nowoczesnej przestrzeni nie ma ograniczeń konstrukcyjnych ani metrażowych. Właściwie zaplanowany projekt oraz świadomy wybór wyposażenia pomoże nam w stworzeniu wyjątkowego pomieszczenia.
- Nowoczesną kuchnię nie tylko projektujemy według naszego gustu, lecz również z uwzględnieniem jej funkcjonalności. Przestrzeń powinna być praktyczna, aby zarówno przygotowywanie posiłków, jak i przechowywanie wyposażenia oraz akcesoriów było komfortowe. Ważne jest zaplanowanie kuchni w taki sposób, by w efekcie końcowym otrzymać maksymalną ilość przestrzeni roboczej odpowiadającej naszym potrzebom. W kuchniach otwartych dobrym rozwiązaniem będzie postawienie wyspy kuchennej z dodatkowym miejscem do przechowywania – będzie ona jednocześnie bardzo efektowana, jak i praktyczna. Jeśli jednak dysponujemy niewielkim metrażem, warto przemyśleć wysoką zabudowę mebli sięgającą sufitu z ciekawie zaprojektowanymi szafkami z dodatkowym wyposażeniem do organizacji przedmiotów. Dzięki temu możliwe będzie schowanie wielu kuchennych akcesoriów, które zabierają miejsce na blacie – mówi Kamila Prałat, ekspertka z firmy SOLGAZ, polskiego producenta innowacyjnego sprzętu AGD.
Niezależnie od tego, ile czasu spędzamy w kuchni i co w niej przygotowujemy, najważniejsze zawsze będą funkcjonalność i ergonomia pracy. Przedmioty, z których korzystamy najczęściej, powinny znajdować się na wyciągnięcie ręki. Natomiast sprzęty AGD warto rozplanować według złotego podziału kuchni. Określa on ustawienie i odległości pomiędzy kuchenką lub płytą kuchenną, zlewem a lodówką w zależności od układu i metrażu pomieszczenia, zapewniając wygodny ciąg komunikacyjny, który przyspieszy wiele codziennych procesów.
Nowoczesna kuchnia – nowoczesne wyposażenie
Sprzęty AGD przez wiele lat miały spełniać swoje podstawowe zadanie. Rozwój technologiczny, którego celem jest ułatwienie życia codziennego sprawił, że również wyposażenie domu oferuje nam teraz o wiele więcej. Nowoczesna kuchnia to przede wszystkim przestrzeń dostosowana do naszych potrzeb, dlatego wybierając nowe sprzęty AGD powinniśmy postawić na ich ekonomię, funkcjonalność oraz wysoką estetykę.
- Aranżując nowoczesną kuchnię, powinniśmy pamiętać o kompleksowym zagospodarowaniu przestrzeni przy jednoczesnym nadaniu oryginalnego charakteru całemu pomieszczeniu. Inwestorzy coraz częściej decydują się na AGD w zabudowie, dzięki czemu możliwe jest stworzenie harmonijnej aranżacji, która gwarantuje nam również wysokie walory użytkowe. Posiadacze wolnostojących kuchenek, którzy stoją przed wyborem nowych rozwiązań, stawiają na urządzania, które mogą wpisać w projekt swojej kuchni według własnego zamysłu, a nie wymagań gabarytowych sprzętu – dodaje Kamila Prałat z firmy SOLGAZ.
Sprzęty kuchenne są często użytkowane, dlatego powinny równocześnie gwarantować nam szereg funkcjonalności, a jednocześnie być ekonomiczne w codziennym stosowaniu. Wybierając nowe wyposażenie kuchni, należy kierować się oznaczeniami producentów dotyczących klasy energooszczędności sprzętów, tak, by pobór energii nie wiązał się z wysokimi rachunkami. Szukając ekonomicznych rozwiązań, warto również zwrócić się ku rozwiązaniom gazowym, które zasilane są przez najtańsze paliwo i nie są obarczone ciągłymi podwyżkami cen prądu.
- Myśląc o gazie, w głowie widzimy tradycyjne, wolnostojące kuchenki gazowe z wystającymi rusztami i żywym płomieniem. Choć jest to obrazek znany z wielu polskich kuchni, na rynku pojawiły się nowoczesne płyty gazowe, które gwarantują nam funkcjonalność i estetykę kuchenek indukcyjnych połączone z korzyściami płynącymi z użytkowania gazu. Możliwe jest to dzięki innowacyjnej technologii gaz-pod-szkłem, w której gaz ukryty jest pod ceramiczną taflą. Paliwo spalane jest katalitycznie, a my możemy cieszyć się gotowaniem na gładkiej płycie z wybraną liczbą pól grzewczych oraz dodatkowych pól darmowych, które nie pobierają gazu, lecz wykorzystują nagromadzoną podczas pracy płyty energię. Płyty gazowe bez płomieni gwarantują nam tym samym wygodę, ekonomiczność i bezpieczeństwo gotowania, a także szereg dodatkowych funkcji znanych z płyt indukcyjnych lub elektrycznych. Jest to kontrola rodzicielska, możliwość samodzielnego kontrolowania temperatury, a także wstrzymania pracy sprzętu oraz natychmiastowy powrót do wcześniejszych ustawień – mówi eksperta z firmy SOLGAZ.
Na rynku dostępne są także nowoczesne piekarniki gazowe, które znacznie różnią się od ich tradycyjnych odpowiedników. Wyróżnia je umiejscowienie palników zarówno na dole, jak i u góry - co umożliwia równomierne przygotowanie dań na słodko i na słono - nieznana do tej pory w urządzeniach gazowych funkcja termoobiegu.
W swoim stylu
Wiele mówi się o tym, że nowoczesne kuchnie są przede wszystkim minimalistyczne. Trend ten pojawił się wraz z rosnącą popularnością i zachwytem nad stylem skandynawskim, który zawładnął sercami Polaków. Warto jednak pamiętać, że nowoczesna kuchnia nie musi wyglądać tak, jak z okładek magazynów. Ma ona odpowiadać naszej estetyce, którą uzupełnimy o funkcjonalne rozwiązania.
Nowoczesne kuchnie to pomieszczenia właściwie zaprojektowane pod względem użyteczności, ergonomii pracy i przechowywania oraz ekonomii i funkcjonalności sprzętów AGD. Poszukując innowacyjnego wyposażenia, warto pamiętać o tym, że przestrzeń kuchenna ma gwarantować nam pełen komfort i wygodę. Nowoczesne rozwiązania gazowe SOLGAZ z pewnością wpiszą się zarówno w wystrój każdej współczesnej kuchni, jak i pomogą nam w wykonywaniu codziennych czynności.
SOLGAZ sp. z o.o. – polska firma z branży AGD założona w 2002 roku. SOLGAZ tworzy ceramiczne płyty gazowe oparte na opatentowanej przez nich technologii typu gaz-pod-szkłem (tzw. „bezpłomieniowe płyty gazowe”). W ofercie SOLGAZ dostępne są również płyty indukcyjne, piekarniki i okapy.